Het Belgische parlement heeft ingestemd met het korten op de toelage van prins Laurent met 15 procent. Laurent krijgt de straf omdat hij zonder toestemming van de regering in militair uniform de viering van de negentigste verjaardag van het Chinees leger bijwoonde.

Een ruime meerderheid van het parlement was het eens met het verkleinen van de toelage, 93 Kamerleden stemden voor en 23 stemden tegen de intrekking.

Vorige week ging een speciale commissie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers al akkoord met het sanctievoorstel van de regering.

Daar hield de advocaat van de prins een pleidooi van bijna drie uur maar slaagde er niet in de commissieleden op andere gedachten te brengen. Daarna moest de Kamer zelf er nog mee instemmen.

Het bezoek aan China was bepaald niet de eerste keer dat Laurent, die zich niet met politiek mag bezighouden, met zijn gedrag voor ophef zorgde. Zo viel hij in 2016 uit tegen een journalist die hem een vraag stelde over zijn stichting.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!