Het overleg tussen Noord- en Zuid-Korea van 27 april gaat voornamelijk over de spanningen en denuclearisatie op het schiereiland. 

De Zuid-Koreanse autoriteiten hebben dit donderdag bekendgemaakt, nadat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn steun had uitgesproken voor het gesprekprogramma. 

De gesprekken worden gevoerd in Panmunjom, een dorp in de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen. Het is nog onbekend wie precies naar de top gaat en hoeveel beveiligers er aanwezig zullen zijn. De details van de bijeenkomst worden begin april besproken. 

Het overleg tussen Noord- en Zuid-Korea is de allereerste in meer dan tien jaar.

Relatie

Vorig jaar verslechterde de relatie tussen de landen flink door diverse nucleaire en rakettesten van Noord-Korea. Sinds het Noord-Koreaanse besluit om atleten naar de Olympische Spelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang te sturen, nemen de spanningen op het schiereiland af.

Atleten van beide landen liepen tijdens de openingsceremonie van de Winterspelen onder een gezamenlijke vlag. Daarnaast vormden Zuid-Korea en Noord-Korea een gezamenlijk vrouwenteam bij het ijshockey. Ook kreeg Pyeongchang bezoek van een Noord-Koreaanse delegatie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!