Kosovo heeft zes Turkse staatsburgers gearresteerd en uitgeleverd aan Turkije. De zes hebben volgens de Turkse regering banden met de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, die achter de mislukte couppoging van zomer 2016 zou zitten.

De zes werkten voor scholen die gefinancierd werden door de Gülen-beweging. Turkije beschouwt de beweging als een terroristische organisatie.

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu hielden de mannen zich bezig met de rekrutering van nieuwe leden op de Balkan en het werven van fondsen. Ook zouden zij Gülen-aanhangers hebben geholpen uit Turkije te ontsnappen.

Turkije is een belangrijke investeerder in Kosovo. Volgens een hoge Kosovaarse ambtenaar zou de Turkse regering grote druk hebben uitgeoefend op het straatarme Balkanland om op te treden tegen de Gülen-scholen.

Geheim

De Kosovaarse premier Ramush Haradinaj schreef op Facebook dat hij niet op de hoogte was gebracht van de uitzetting en dat de operatie was uitgevoerd door de geheime dienst en de politie.

''Sommige elementen van deze operatie zijn niet duidelijk, waaronder de urgentie om te deporteren." Lokale media noemen de uitzetting ''een ontvoering".