De Franse oud-president Nicolas Sarkozy moet voor de rechter verschijnen op verdenking van machtsmisbruik. Dat bericht de krant Le Monde. De politicus zou zijn invloed hebben aangewend om informatie te bemachtigen over een onderzoek naar vermeende onregelmatigheden rond zijn verkiezingscampagne in 2007.

Sarkozy zou hebben geprobeerd aan informatie te komen over het onderzoek naar de affaire-Bettencourt. Dat draaide om de vraag of de kwetsbare en steenrijke Liliane Bettencourt, de vorig jaar op 94-jarige leeftijd overleden erfgename van het cosmeticaconcern L'Oréal, campagnebijdragen waren afgetroggeld.

De advocaten van Sarkozy proberen te voorkomen dat hun cliënt voor de rechtbank moet verschijnen. Ze willen het besluit ongeldig laten verklaren. De oud-president ''twijfelt er niet aan dat de waarheid opnieuw zal overwinnen'', melden zijn juristen in een verklaring.

Financiering

De oud-president werd vorige week door de Franse justitie aangeklaagd voor het illegaal financieren van zijn verkiezingscampagne in 2007. Geld voor deze campagne zou deels afkomstig zijn van de toenmalige Libische leider Muammar Kaddafi.

Het is niet de eerste keer dat Sarkozy het doelwit van justitieel onderzoek is. In 2017 moest hij voorkomen over de vermoedelijk illegale financiering van zijn verkiezingscampagne voor het presidentschap in 2012.

Sarkozy was destijds lid van de centrumrechtse partij UMP en was president van Frankrijk van 2007 tot 2012. Hij verloor de verkiezingen van 2012 van de socialist François Hollande.