De 28-jarige Canadees Alexandre Bissonnette heeft toch bekend begin vorig jaar in de stad Quebec het vuur te hebben geopend op een moskee en het Islamitische Culturele Centrum van Quebec. Daarbij bracht hij zes mensen om het leven en verwondde hij er vijf zeer ernstig. 

Hij werd kort na de aanslag gearresteerd en is beschuldigd van zesvoudige moord en zesmaal poging tot moord.

De zesde aanklacht voor poging tot moord werd toegevoegd om de getuigen van de schietpartij te symboliseren, melden Canadese media. Bissonnette verklaarde maandag tegen de rechter onschuldig te zijn, maar hij bedacht zich later. Woensdag bekende hij, omdat hij iedereen een lang proces over het bloedbad wil besparen.

Eén veroordeling wegens moord met voorbedachten rade is al genoeg voor 25 jaar cel zonder kans op vervroegde vrijlating.

Avondgebed

De aanslag werd gepleegd tijdens het avondgebed. Er waren rond de veertig mensen in de moskee aanwezig op het moment van de schietpartij, om ongeveer 20.00 uur lokale tijd. 

De Canadese premier Justin Trudeau noemde de schietpartij eerder een terroristische aanval, maar de aanklagers vervolgen de man daar niet voor.