De eerste slachtoffers van de dodelijke brand in een Siberisch winkelcentrum zijn woensdag in de stad Kemerovo begraven. De lichamen van twee kinderen en een volwassene zijn in gesloten kisten naar de begraafplaats gebracht, bericht het Russische persbureau TASS.

Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag uitgeroepen tot een dag van nationale rouw vanwege de brand, die zondag in een winkelcentrum in de Siberische stad Kemerovo woedde. De brand heeft het leven geëist van zeker 64 mensen.

In drie kerken in de stad Kemerovo worden uitvaartdiensten gehouden. 

In de Siberische regio Koezbass, waar Kemerovo de hoofdstad van is, is een driedaagse rouwperiode van kracht. Ook de autoriteiten van de havenstad Vladivostok in het verre oosten van Rusland kondigden drie dagen rouw af uit solidariteit met de slachtoffers.

De autoriteiten hebben volgens TASS tot dusver zeker 27 lichamen geïdentificeerd. In totaal zouden nog veertien gewonden in ziekenhuizen liggen, onder wie twee kinderen.

Nalatigheid

Poetin bracht dinsdag een bezoek aan de rampplek in Kemerovo. Hij legde bloemen bij een geïmproviseerd monument ter nagedachtenis van de slachtoffers. Hij beloofde boze bewoners dat degenen die verantwoordelijk zijn voor wat hij ''criminele nalatigheid'' noemde, streng zullen worden gestraft.

Honderden inwoners van de stad gingen de straat op om opheldering te eisen over de oorzaak van de brand.

Arrestaties

In een verklaring zei de commissie die de brand onderzoekt dinsdag dat er meerdere ernstige mankementen waren geconstateerd aan de constructie van het gebouw en overtredingen bij het gebruik van het winkelcentrumcomplex. Een beveiligingsbeambte had het brandalarm uitgeschakeld en de nooduitgangen van het gebouw waren geblokkeerd.

De politie heeft inmiddels vier mensen gearresteerd na de brand. Onder de arrestanten zouden de directeur van het winkelcentrum zijn en twee medewerkers van het bedrijf dat het brandalarm voor het winkelcentrum verzorgt.

41 van de slachtoffers waren kinderen. Veel van hen bevonden zich op een speelplek in het complex. De gouverneur van de regio, Vladimir Chernov, heeft maandag laten weten dat de brand waarschijnlijk ontstond in de ruimte waar ook een trampoline stond voor kinderen.