De partij die de Servische minderheid van Kosovo vertegenwoordigt, heeft zich dinsdag teruggetrokken uit de regeringscoalitie. 

De partij deed dat uit protest tegen "aanvallen op het volk en vertegenwoordigers van Servië'' door de autoriteiten in het land met een etnisch Albanese meerderheid.

Een dag eerder vuurde de politie traangas en flitsgranaten af om nationalistische Servische demonstranten uiteen te drijven. Dat gebeurde bij een bijeenkomst over verbetering van de relaties tussen Servië en Kosovo.

Ook pakte de politie tijdelijk een hoge Servische functionaris op in de noordelijke stad Mitrovica. Marko Djuric, hoofd van het Servische regeringskantoor voor Kosovo, werd korte tijd gevangen gehouden.

De Servische minderheidsgroep, de Servische Lijst, bekleedde drie ministeriële functies, waaronder die van vicepremier. Alle vier vertrokken dinsdag, maar premier Ramush Haradinaj vroeg hen hun besluit te heroverwegen.

Chef buitenlands beleid van de Europese Unie, Federica Mogherini, vloog dinsdagavond naar Belgrado voor besprekingen over de crisis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!