Brandweerlieden die te hulp schoten na de aanslag na een concert van Ariana Grande in Manchester, zijn lange tijd onterecht op afstand gehouden.

Dat blijkt volgens de BBC uit een rapport over de afhandeling van de aanslag. In het rapport staat ook dat de hulpdiensten onderling slecht communiceerden. Door de zelfmoordaanslag kwamen 22 mensen om het leven en raakten meer dan zevenhonderd anderen gewond.

De eerste ambulance was binnen elf minuten ter plaatse en kreeg van de politie te horen dat het om een zelfmoordaanslag ging. De officier van dienst zette een vooropgezet plan voor dergelijke situaties in, waarbij hulpverleners en politie hun werk kunnen blijven doen ook al bestaat het risico op meer aanslagen.

De brandweer hield zich echter aan de gewone regels en bleef op 500 meter afstand van het risicogebied. Volgens het rapport is het maar goed dat de ambulancebroeders daar niet van wisten en hun werk bleven doen.

Door de slechte communicatie kwamen de brandweerlieden pas ruim twee uur later bij de arena aan. Normaliter zijn ze er binnen zes minuten.