De brand die maandag woedde in een winkelcentrum in het Siberische stad Kemerovo heeft 64 doden geëist, waarvan 41 kinderen. Dat meldt Russisch persbureau Interfax dinsdag op basis van de lijst van slachtoffers die aan nabestaanden is gegeven.

Het dodental van kinderen stond maandag nog op elf, maar er werd al gevreesd dat dit toe zou nemen. Veel van de kinderen bevonden zich op een speelplek in het complex. Vermoedelijk is de brand in de buurt van die plek ontstaan. 

Volgens de minister van Volksgezondheid Veronika Skvortsova liggen er nog dertien gewonden in het ziekenhuis, onder wie een 11-jarige jongen in kritieke toestand. Hij was uit een raam gesprongen. Zijn ouders zijn bij de brand omgekomen.

Russische president Vladimir Poetin is dinsdag in Kemerovo aangekomen en bracht een bezoek aan de rampplek. Hij legde bloemen bij een provisorisch monument ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Rookpluimen hangen boven winkelcentrum na dodelijke brand Siberië
31
Rookpluimen hangen boven winkelcentrum na dodelijke brand Siberië

Criminele nalatigheid

''Waarom gebeurt dit? Vanwege enige criminele nalatigheid, vanwege slordigheid. Hoe kon dit ooit gebeuren?'', vroeg Poetin zich hardop af.

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag tot dag van nationale rouw uitgeroepen om stil te staan bij de slachtoffers.

Hij bezocht dinsdag de plek van de brand in de stad Kemerovo en beloofde boze bewoners dat degenen die verantwoordelijk zijn voor wat hij ''criminele nalatigheid'' noemde, streng zullen worden gestraft.

In de Siberische regio Koezbass is een driedaagse rouwperiode van kracht. Ook de autoriteiten van de havenstad Vladivostok in het verre oosten van Rusland kondigden drie dagen rouw af uit solidariteit met de slachtoffers. In de Doema, het Russische parlement, wordt een minuut stilte in acht genomen.

Ontstaan van fatale brand in Russisch winkelcentrum vastgelegd
42
Ontstaan van fatale brand in Russisch winkelcentrum vastgelegd

Nooduitgangen

Volgens functionarissen die de brand onderzoeken, had een beveiligingsbeambte van het Russische winkelcentrum waar meer dan zestig mensen omkwamen, het omroepsysteem uitgeschakeld. Ook waren nooduitgangen van het gebouw geblokkeerd.

De politie heeft inmiddels vier mensen gearresteerd na de brand. Onder de arrestanten zouden ook de directeur van het winkelcentrum zijn en twee medewerkers van het bedrijf dat het brandalarm voor het winkelcentrum verzorgt.

Honderden inwoners zijn in de Russische stad Kemerovo de straat op gegaan. Zij eisen een verklaring over de oorzaak van de brand. Ook willen zij een lijst met de namen van de slachtoffers, meldt het Russische persbureau Interfax.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!