Een medewerker van het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul heeft Turkije verlaten nadat hij door Turkse media werd beschuldigd van spionage.

 

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Het was "voor zijn eigen veiligheid beter" om het land te verlaten.

Turkse media melden dat de man in het land geld heeft overhandigd aan mensen die hem informatie gaven en dat Turkije een onderzoek naar hem heeft ingesteld.

De ambtenaar was mede belast met regionale werkzaamheden. Meer laat het ministerie niet los over de kwestie.

A.Z.

Volgens de Turkse media volgen de Turkse inlichtingendiensten de man, die wordt aangeduid met de initialen A.Z., al langer. Bij de contacten zou het gaan over de Syrische regio Afrin, waar Turkije is binnengevallen, en over banden van Turkije met Islamitische Staat.

Er zijn beelden van een ontmoeting van hem met twee andere mannen. De Nederlander heeft eerder in Afghanistan gewerkt volgens Turkse media.

De Turkse regering zou Nederland om opheldering hebben gevraagd.

De verhoudingen tussen Nederland en Turkije zijn al sinds een jaar gespannen. Toen leidde de voorgenomen komst van twee Turkse ministers die in Nederland campagne wilden voeren voor een Turks referendum tot een diplomatieke rel.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!