De Catalaanse oud-premier Carles Puigdemont blijft vastzitten in Duitsland. Dat heeft de rechter maandag bepaald.

Puigdemont werd zondag net voorbij de grens met Denemarken gearresteerd door de Duitse politie. Hij kwam uit Finland. Zijn advocaat zei zondag nog te denken dat Puigdemont weer snel op vrije voeten zou komen.

Spanje had vrijdag een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd vanwege het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid in oktober vorig jaar.

De oud-premier verbleef al enkele maanden samen met vier andere Catalaanse politici in België na de mislukte poging om Catalonië onafhankelijk te maken. Hij wordt in Spanje vervolgd voor rebellie. Op rebellie staat in Spanje een maximale gevangenisstraf van 25 jaar. 

In totaal worden 25 separatistische politici berecht wegens rebellie, verduistering of ongehoorzaamheid, aldus het hof.

Protesten

Zondag zijn ongeveer 50.000 Catalanen in Barcelona de straat opgegaan om te demonstreren tegen de arrestatie van Puigdemont. 

Tijdens de demonstraties kwam het tot confrontaties tussen actievoerders en de politie waardoor meer dan dertig mensen gewond raakten. Er werden spandoeken getoond met teksten als "Bevrijd politieke gevangenen" en "SOS Democratie".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!