De voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma moet op 6 april voor de rechter verschijnen. De autoriteiten vervolgen hem voor corruptie. 

De advocaat van Zuma bevestigde maandag een dagvaarding te hebben ontvangen voor zijn cliënt. 

Het presidentschap van de door schandalen geplaagde Zuma eindigde vorige maand. Hij stapte op nadat hij de steun had verloren van zijn eigen partij ANC. Daarop maakte justitie bekend Zuma alsnog te vervolgen vanwege een vermeende smeergeldaffaire uit de jaren negentig.

De beschuldigingen hangen samen met een vermeende smeergeldaffaire. Justitie onderzocht jarenlang of Zuma smeergeld had aangenomen van wapenproducenten en deed al eerder een poging hem te vervolgen. Aanklagers trokken de zaak in 2009 in, enkele maanden voordat Zuma president werd.

Een Zuid-Afrikaans hof van beroep bevestigde vorig jaar dat het ''irrationeel'' was om de vervolging van Zuma te staken. Eerder was ook een lagere rechtbank al tot die conclusie gekomen. Dat maakte de weg vrij om Zuma nogmaals strafrechtelijk te vervolgen.

Het OM beschuldigt de oud-president nu van zestien strafbare feiten. Het gaat onder meer om corruptie, fraude en het witwassen van geld. Zuma ontkent alle beschuldigingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!