Zo'n 50.000 Catalanen zijn zondag in Barcelona de straat op gegaan om te protesteren tegen de arrestatie van de vroegere leider Carles Puigdemont. Tijdens de demonstraties in Catalaanse hoofdstad kwam het tot confrontaties tussen actievoerders en de politie waardoor meer dan 90 mensen gewond raakten. In andere steden vielen nog eens acht gewonden.

Tijdens de demonstraties kwam het tot confrontaties tussen actievoerders en de politie waardoor meer dan dertig mensen gewond raakten. Er werden spandoeken getoond met teksten als "Bevrijd politieke gevangenen" en "SOS Democratie".

Puigdemont werd zondag aangehouden nadat hij vanuit Denemarken Duitsland binnen was gereden vanwege een internationaal arrestatiebevel dat door Spanje is uitgevaardigd.

''Wij eisen van Duitsland dat het Puigdemont niet uitlevert aan Spanje voor misdaden die op politieke gronden verzonnen zijn'', aldus een woordvoerder van de separatistenbeweging ANC die het protest organiseerde. De demonstranten liepen van het gebouw van de vertegenwoordiging van de EU naar het Duitse consulaat in de Catalaanse hoofdstad.

De Belgische advocaat van Puigdemont denkt dat de oud-premier snel wordt vrijgelaten. Hij zou dan in vrijheid het uitleveringsverzoek aan kunnen vechten. Puigdemont wordt morgen voorgeleid voor een Duitse rechter.

Demonstranten botsen met politie in Barcelona
51
Demonstranten botsen met politie in Barcelona

Vervolgd

De oud-premier verbleef sinds eind oktober vorig jaar samen met vier andere Catalaanse politici in België na de mislukte poging om Catalonië onafhankelijk te maken. Hij wordt in Spanje vervolgd voor rebellie. Op rebellie staat in Spanje een maximale gevangenisstraf van 25 jaar. 

In totaal worden 25 separatistische politici berecht wegens rebellie, verduistering of ongehoorzaamheid, aldus het hof.

Puigdemont was vanaf donderdag in Finland. Eerst werd beweerd dat hij zich daar zou aangeven, maar hij wilde toch terug naar België.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!