De deze week afgetreden ex-president van Peru Pedro Pablo Kuczynski mag zijn land voorlopig niet verlaten. Een rechter trok zaterdag het paspoort van het gevallen staatshoofd in.

Kuczynski moet in Peru blijven in afwachting van een onderzoek naar zijn banden met het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Die firma heeft toegegeven door heel Latijns Amerika functionarissen te hebben omgekocht.

De ex-president stapte afgelopen week op. Dat gebeurde na een rel over het ronselen van stemmen. Als hij was blijven zitten, was er waarschijnlijk een afzettingsprocedure gestart vanwege zijn banden met Odebrecht.

Martin Vizcarra, eerder vicepresident, is vrijdag ingezworen als opvolger van Kuczynski. Hij beloofde na zijn beëdiging corruptie aan te pakken. 

Protest

Niet alle Peruanen nemen genoegen met de komst van een nieuwe president. Duizenden betogers gingen kort voor de aankomst van Vizcarra in hoofdstad Lima de straat op om nieuwe verkiezingen te eisen. Ze scandeerden slogans als ''gooi ze er allemaal uit''.