Een schutter heeft vrijdag een aanslag gepleegd op vier politieagenten in de Zuid-Franse stad Carcassonne. Na de aanslag heeft de man zich in een supermarkt in het nabijgelegen Trèbes verschanst en meerdere mensen gegijzeld. Er zijn drie doden gevallen.

De gijzelnemer is doodgeschoten tijdens een inval in de supermarkt.

De commandant van de plaatselijke gendarmerie meldt dat er bij de gijzelingsactie in de supermarkt zeker twee mensen zijn doodgeschoten. Kort voor de gijzeling heeft de gijzelnemer ook iemand doodgeschoten.

Volgens politie zouden er nog "ongeveer twaalf" gewonden zijn gevallen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt over drie gewonden, van wie een ernstig.

Volgens de Franse premier Edouard Philippe heeft de schutter beweerd te handelen uit naam van Islamitische Staat. "Alle beschikbare informatie wijst naar een terroristische aanval." Ook de Franse president Emmanuel Macron zegt dat de aanval "alles weg heeft van een terroristische aanval".

De gijzelnemer was de 26-jarige Redouane L.. Hij was door kleine vergrijpen een bekende van de politie, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Beschoten

Vier agenten werden vrijdagochtend beschoten vanuit een auto, toen ze aan het joggen waren in Carcassonne. Een van de agenten raakte gewond aan zijn schouder.

Het voertuig van de schutter zou even voor elven zijn aangetroffen bij de vestiging van supermarktketen Super U in Trèbes, waar de man enige tijd mensen gegijzeld hield.

Het verband tussen de aanval op de agenten in Carcassonne en de gijzelingsactie in Trèbes lijkt waarschijnlijk, maar is nog niet officieel bevestigd. 

Veel Franse politie op de been na aanslag en gijzeling
27
Veel Franse politie op de been na aanslag en gijzeling

Politie

Het gebied rond de supermarkt is afgezet door de politie. Trèbes ligt in het departement Aude, op ongeveer 8 kilometer ten oosten van Carcassonne, een bekende toeristenbestemming. 

Rutte

Mark Rutte noemt de gijzeling een "vreselijk drama". "Veel is nog onduidelijk, maar zeker is dat Frankrijk angstige uren beleeft’’, zei premier Rutte na afloop van een top in Brussel.

"Op de eurotop hebben we president Emmanuel Macron en via hem alle Fransen verzekerd van onze betrokkenheid'', aldus Rutte. "We staan zij-aan-zij in onze voortdurende strijd tegen terreur."