De Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn akkoord gegaan met een staatsbegroting ter grootte van 1,3 biljoen dollar (1,05 biljoen euro).

Met dit besluit wordt een nieuwe shutdown van de Amerikaanse overheid voorkomen. Bij een shutdown worden niet-essentiële overheidsdiensten gesloten. 

De begroting loopt tot en met 30 september 2018. Dat is de dag dat het Amerikaanse fiscale jaar eindigt. 

De Senaat stemde met 65 tegen 32 voor de begroting, het Huis met 256 tegen 167 stemmen. Naar verwachting tekent president Donald Trump de begroting vrijdag.

In het budget is voor de komende maanden extra geld gereserveerd voor defensie. In het plan wordt 1,6 miljard voor onder meer veiligheidsmaatregelen aan de grens.

Dat is nog slechts een fractie van de 25 miljard dollar die president Donald Trump wil voor de bouw van een grensmuur. Verder wordt geld uitgegeven aan infrastructuur.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moesten voor vrijdag, eind van de dag, met het nieuwe begrotingsplan hebben ingestemd om shutdown te voorkomen.

Alle overheidsdiensten zijn nu zes maanden verzekerd van financiering.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!