Uit nieuw onderzoek blijkt dat er vier keer meer plastic in de Stille Oceaan drijft dan eerder werd gedacht.

Dat zegt Joost Dubois, wetenschapper van The Ocean Cleanup, donderdag in het Radio1-programma Nieuws en Co. 

De nieuwe meting werd gedaan met dertig schepen en twee vliegtuigen, waar voorheen altijd met een schip werd gemeten. Dat verklaart het grote verschil.

Dubois zegt in het programma niet verbaasd te zijn over de hoeveelheid plastic. Hij zag het samen met zijn team al langer aankomen. 

Ondanks de nieuwe metingen is de wetenschapper optimistisch over het opruimen van de zogeheten plasticsoep. "Wij kunnen 90 procent opruimen. Daar willen we dit jaar nog mee beginnen", aldus Dubois in het radioprogramma.

The Ocean Clean Up is opgericht door de Nederlander Boyan Slat. Hij heeft een apparaat ontwikkeld dat in de oceaan wordt gelegd. Het water duwt het afval tegen de kunstmatige 'kustlijn' aan. Het komt in een buffer terecht en kan er niet meer uit. Een keer per maand komt een 'vuilnisschip' de boel legen. De rommel wordt gerecycled en verkocht.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

Met deze nieuwe methode wordt plastic uit de oceaan halen makkelijker
100
Met deze nieuwe methode wordt plastic uit de oceaan halen makkelijker