De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft de relatie tussen Verenigd Koninkrijk en Rusland woensdag verder op scherp gezet door te zeggen dat Rusland het komende WK voetbal misbruikt zoals Adolf Hitler dat deed met de Olympische Spelen van Berlijn in 1936. 

''De president probeert zijn imago en dat van zijn land via dit sportevenement te verbeteren'', zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken over Vladimir Poetin.

Hitler deed destijds hetzelfde, vervolgde Johnson. ''De vergelijking gaat zonder meer op'', aldus Johnson in het Britse parlement.

Poetin wil waar hij maar kan problemen veroorzaken, aldus Johnson. Zo kan hij zijn land weer als een sterke natie uitbeelden na de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

''Ik denk dat Vladimir Poetin het gevoel heeft dat Rusland heeft verloren, dus hij wil overal waar hij kan problemen veroorzaken", vertelde Johnson aan parlementariërs, eraan toevoegend dat het Verenigd Koninkrijk geen nieuwe Koude Oorlog wil. ''Zijn voornaamste publiek hiervoor zijn wij niet, het is zijn thuispubliek dat, na wat zij zien als al deze vernederingen, wil voelen dat Rusland weer sterk is."

Ambassadeur Rusland: 'Brits lab zou bron zenuwgas kunnen zijn'
62
Ambassadeur Rusland: 'Brits lab zou bron zenuwgas kunnen zijn'

Verkiezingen

Johnson herhaalde dat de timing van de aanval met zenuwgas op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal in Salisbury waarschijnlijk gelinkt is aan de presidentsverkiezing van afgelopen weekeinde, die Poetin glansrijk won.

''En zoals veel niet-democratische figuren doen bij een verkiezing of op een kritisch politiek moment: het dan vaak aantrekkelijk om in de publieke verbeelding het idee van een vijand op te roepen."

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde woensdagavond op de uitspraken van Johnson, die volgens haar "is vergiftigd door haat en woede". Ze zei het eng te vinden dat de Britse minister een nucleaire macht vertegenwoordigt.

WK

Engeland neemt wel gewoon deel aan het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. "Het zou verkeerd zijn de spelers te straffen door ons terug te trekken", vindt Johnson die zich wel zorgen maakt over de veiligheid van meereizende supporters van Engeland. 

De minister vroeg zich af of de Britse ambassade voldoende is uitgerust om Engelse fans te beschermen. "De verantwoordelijkheid ligt bij de Russische autoriteiten. Ze moeten de veiligheid van onze burgers in hun land garanderen", zei Johnson.

Massale vechtpartijen tussen Russische en Engelse hooligans ontsierden het Europees kampioenschap voetbal, twee jaar geleden in Frankrijk. Volgens Johnson is de belangstelling voor Engelse supporters om naar Rusland te gaan niet groot. Vooralsnog is het aantal aanmeldingen nauwelijks een kwart van wat dat het vorige WK was, vier jaar geleden in Brazilië.

Eerder besloot de Britse regering geen hoogwaardigheidsbekleders naar het WK in Rusland te sturen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!