De vroegere president van Frankrijk Nicolas Sarkozy is aangehouden door de politie in een onderzoek naar financiering van een vroegere verkiezingscampagne. 

Dat melden Le Monde en Reuters. De financiering van zijn winnende campagne in 2007 zou illegaal zijn. Libië zou Sarkozy hebben gesponsord. De oud-president is dinsdagochtend opgepakt en zit in voorlopige hechtenis. Het onderzoek naar de financiering van de verkiezingscampagne van Sarkozy in 2007, loopt al sinds 2013. 

Sarkozy wordt verhoord door de politie en kan maximaal 48 uur worden vastgehouden waarna een rechter moet besluiten of zijn hechtenis wordt verlengd. De oud-president heeft de beschuldigingen van illegale financiering altijd ontkend. 

Zo beweerde een Frans-Libische zakenman in 2016 dat hij drie koffers met geld van de voormalige Libische leider Muammar Kaddafi aan Sarkozy had overgedragen. Het zou gaan om 5 miljoen euro. Sarkozy ontkende dat hij geld van de Libische dictator heeft aangenomen.

Ook Brice Hortefeux, oud-minister en trouwe bondgenoot van Sarkozy, zou zijn verhoord door de politie in kader van het onderzoek naar de financiering van de verkiezingscampagne in 2007. 

Doelwit

Sarkozy is al vaker doelwit van justitieel onderzoek geweest. Vorig jaar moest hij zich voor een rechter verantwoorden voor de financiering van zijn verkiezingscampagne voor het presidentschap in 2012. Ook toen waren er verdenkingen dat die financiering illegaal zou zijn geweest. 

De conservatieve Sarkozy was president van 2007 tot 2012. Hij verloor de verkiezingen van 2012 van de socialist François Hollande.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!