De Europese Unie heeft maandag de aanslag met zenuwgas op een voormalige dubbelspion en zijn dochter in Salisbury in sterke bewoordingen veroordeeld. 

"De EU neemt de Britse vaststelling dat Rusland hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk is zeer serieus", aldus de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

De unie roept Moskou op alle vragen die de Britten en de internationale gemeenschap hebben gesteld te beantwoorden en direct volledige openheid van zaken te geven aan de organisatie tegen chemische wapens (OPCW) over het novitsjok-programma. Novichok is het zenuwgas dat bij de aanslag op Sergei en Yulia Skripal is gebruikt.

''De levens van vele burgers werden bedreigd door deze roekeloze en illegale daad. De EU is geshockeerd en onvoorwaardelijk solidair met het Verenigd Koninkrijk", aldus de verklaring. ''Het gebruik van chemische wapens onder welke omstandigheden dan ook is compleet onaanvaardbaar en vormt een veiligheidsdreiging voor ons allen."

De Duitse minister Heiko Maas zei dat eventuele nieuwe sancties ter sprake zouden komen als de Britten daar om vragen. Hij tekende wel aan dat het volgens hem om een zaak tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland gaat en dat het belangrijk is in gesprek te blijven met het Kremlin.

Klassieke strategie

De Britse minister Boris Johnson noemde de Russische ontkenningen ''steeds absurder", verwijzend naar de Russische bewering dit weekend dat Groot-Brittannië zelf, Tsjechië, Slowakije, de Verenigde Staten of Zweden de mogelijke herkomstlanden zijn van het zenuwgas.

''Ze houden niemand meer voor de gek. Dit is een klassieke Russische strategie. Mensen kunnen zien dat Rusland probeert een speld van waarheid in een hooiberg van waarheid te verstoppen", aldus Johnson, die later op de dag NAVO-topman Jens Stoltenberg ontmoet.

De substantie bewijst volgens de Britten dat het Kremlin er achter zit, want dat zou het enige land zijn waar de stof vandaan kon komen. Dit is een omstreden stelling, omdat de novitsjok ook uit andere staten van de voormalige Sovjet-Unie zou kunnen komen en zelfs in Iran zou zijn getest met medeweten van de OPCW.

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn maande de regering van premier Theresa May tot voorzichtigheid, omdat ook Russische maffiosi of Russische partijen die geen onderdeel zijn van Poetins regering de daders kunnen zijn.

Geen motief

De beweringen die de Britse regering heeft geuit over de vergiftiging van de Skripals, zijn lasterlijk en op niets gebaseerd, zei een Kremlin-woordvoerder maandag. Londen zou ze moeten bewijzen of zich moeten verontschuldigen. Rusland heeft eerder betoogd dat er geen enkel logisch motief is voor de Russische regering om Skripal nu uit de weg te ruimen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!