De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag gezegd dat het "onzin" is om te denken dat het Kremlin opdracht gaf om de Russische oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter te vergiftigen in het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering houdt Rusland verantwoordelijk. 

Poetin sprak vlak na zijn monsterzege in de Russische presidentsverkiezingen op het Rode Plein in Moskou. Volgens de eerste resultaten kreeg hij zo'n driekwart van de stemmen. 

De Russische leider zei dat zijn land niet beschikt over het zenuwgif dat volgens de Britten werd gebruikt op de Skripals te vergiftigen.  

Als dat gif, een middel uit de zogeheten groep 'novichok', inderdaad werd gebruikt, zouden er bovendien veel meer slachtoffers zijn gevallen, aldus Poetin.

Hij zei verder dat Rusland bereid is om met de Britse autoriteiten samen te werken om de moordaanslag te onderzoeken. 

Salisbury

De 66-jarige Russische oud-spion Sergei Skripal werd op zondagmiddag 4 maart samen met zijn dochter Yulia bewusteloos aangetroffen op een bankje bij een winkelcentrum in de Britse stad Salisbury. Ze liggen momenteel nog in kritieke toestand in een Brits ziekenhuis. Ook de Britse agent die hen als eerste benaderde raakte ernstig gewond. Zijn toestand is inmiddels stabiel. 

De Britse regering zette als reactie op de aanslag 23 Russische diplomaten het land uit. Rusland deed daarop hetzelfde. De regering van de Britse premier Theresa May zegt zich te beraden op verdere sancties.

Leden van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) komen maandag naar het Verenigd Koninkrijk om onderzoek te doen naar monsters van het gebruikte middel. Resultaten volgen waarschijnlijk twee weken later.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!