Het Turkse leger ontkent een ziekenhuis in Afrin, de belangrijkste stad van de gelijknamige Koerdische enclave in het noordwesten van Syrië, gebombardeerd te hebben.

"Deze operatie wordt gevoerd op een manier die burgers en onschuldigen buiten schot laat", meldt het Turkse leger op Twitter. Ook heeft het leger beelden op Twitter geplaatst waarbij beschreven staat dat berichten over het gebombardeerde ziekenhuis nep zouden zijn.

Een bron bij het ziekenhuis zei vrijdagavond dat het enige ziekenhuis in Afrin zwaar gebombardeerd was door Turkije. Daarbij zouden zeker zestien doden gevallen zijn en raakten tientallen anderen gewond.

Volgens het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn twee zwangere vrouwen omgekomen. Het dodental bij bombardementen op Afrin en omgeving is daarmee opgelopen tot 43, aldus het Observatorium. De stad wordt sinds maandag belegerd.

De luchtaanval wordt bevestigd door hulpverleners van de Rode Halve Maan die actief waren in het ziekenhuis. "Het ziekenhuis is rechtstreeks getroffen door verschillende Turkse projectielen", liet hoofdarts Joan Shitika weten.

Rebellen

De operatie van Turkije, samen met geallieerde Syrische rebellen, in de regio begon op 20 januari. Daarbij vielen al driehonderd burgerdoden.

Volgens het Syrische Observatorium van de Mensenrechten zijn zo'n 150.000 mensen de stad Afrin de laatste dagen ontvlucht. De meesten vluchtten naar andere gebieden in de Koerdische regio.