Angela Merkel is voor de vierde keer gekozen tot bondskanselier. De 63-jarige christen-democrate kreeg in de Bondsdag 364 van de 688 uitgebrachte stemmen. 

Haar regering, die voor de derde keer bestaat uit een 'grote coalitie' van christendemocraten en sociaaldemocraten, heeft 399 zetels. Het huidige parlement telt 709 zetels.

De vorming van de nieuwe regering van CDU/CSU en SPD heeft 171 dagen geduurd. Dat is een record voor de vorming van een regering in de Bondsrepubliek. Merkel is regeringsleider sinds 2005. Ze regeerde één keer met de liberale FDP (2009-2013).

De echtgenoot van Merkel, Joachim Sauer, woonde haar verkiezing voor het eerst bij. Hij was niet aanwezig bij de drie eerdere plechtigheden waarbij zijn vrouw als bondskanselier werd geïnstalleerd.

Document

Merkel moet een paar kilometer verderop bij bondspresident Frank-Walter Steinmeier een officieel document in ontvangst nemen waarin haar aanstelling op schrift staat. Daarna keert ze terug naar de Bondsdag om tegenover Steinmeier de eed af te leggen.

Namens de lidstaten feliciteerde EU-president Donald Tusk Merkel met haar vierde termijn. ''Ik verwelkom de duidelijk pro-Europese positie van de nieuwe Duitse regering zeer'', schrijft hij aan de bondskanselier. ''Ik vertrouw erop dat u constructief blijft bijdragen aan onze discussies’’, verwijst hij naar de ''politiek meest gevoelige onderwerpen'' op de agenda van de EU-leiders.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!