De Filipijnen stappen uit het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het land reageert daarmee op het onderzoek dat het hof aankondigde naar buitengerechtelijke executies.

Sinds Rodrigo Duterte in 2016 aan de macht kwam, zijn meer dan vierduizend mensen omgekomen door politiegeweld. Ook zijn honderden drugsgebruikers en -dealers doodgeschoten door onbekenden.

Het ICC in Den Haag kondigde begin vorige maand een vooronderzoek aan naar het geweld. Ook een speciale rapporteur van de Verenigde Naties doet onderzoek.

President Duterte kondigde woensdag aan dat hij zijn land terugtrekt uit het hof vanwege de "ongefundeerde, ongekende en buitensporige aanvallen op mijn persoon en op mijn regering''.

Duterte zei eerder beide onderzoeken te verwelkomen, maar kwam hier in een toespraak voor politieagenten op terug: "Als het om mensenrechten gaat, wie de rapporteur ook is, dan is mijn opdracht aan jullie: geef geen antwoord en besteed er geen aandacht aan."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!