De Russische balling Nikolai Glushkov, die bevriend was met wijlen oligarch Boris Berezovski, is dood aangetroffen in zijn huis in Londen. 

Dat heeft zijn advocaat gezegd, meldt The Guardian.

Nikolai Glushkov werd laat op maandagavond, op 68-jarige leeftijd, door zijn familie en vrienden ontdekt. De oorzaak van de dood is nog niet duidelijk. De Britse politie heeft laten weten dat de dood van Glushkov niets te maken heeft met de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal.

In de jaren negentig werkte Gloesjkov voor de staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot en het LogoVAZ-autobedrijf van Berezovski. In 1999, toen Berezovski in onmin raakte met president Poetin en naar het Verenigd Koninkrijk vluchtte, werd Gloesjkov beschuldigd van het witwassen van geld en fraude. Hij bracht vijf jaar door in de gevangenis en kwam in 2004 vrij.

De afgelopen jaren woonde Gloesjkov in Londen, waar hij politiek asiel kreeg. In 2011 getuigde hij in een rechtszaak die Berezovski had aangespannen tegen zijn collega-oligarch Roman Abramovitsj, die goede banden met het Kremlin onderhoudt.

De spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland zijn de laatste dagen hoog opgelopen sinds de vergiftiging van Skripal en zijn dochter. Beiden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!