De NAVO is erg bezorgd over de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter en heeft contact met de Britse autoriteiten over de kwestie. 

''Het gebruik van welk zenuwgas dan ook is afschuwelijk en volstrekt onaanvaardbaar’’, zegt het bondgenootschap in een gemailde verklaring.

Het Verenigd Koninkrijk heeft geconcludeerd dat Skripal en zijn dochter zijn vergiftigd met een zenuwgas met een militair karakter. Als Moskou geen geloofwaardige verklaring geeft, volgen maatregelen tegen Rusland. ''Het incident is van groot belang voor de NAVO'', aldus de verklaring.

Ook de Europese Commissie steunt Londen. Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis zei dinsdag erg bezorgd te zijn. ''Het Verenigd Koninkrijk kan op solidariteit van de EU rekenen." Zijn collega Frans Timmermans liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Premier Theresa May heeft maandag gezegd dat Rusland er zeer waarschijnlijk achter zit. Zij wil uitleg van het land en heeft als deadline dinsdag gesteld. Ze belooft anders "gepaste maatregelen" te nemen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, zegt dinsdag ook 'bijna zeker' te weten dat Rusland achter de aanval zit. 

Circusshow

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde direct na de uitspraken van May en stelde dat de Britse premier een "circusshow opvoert". Het ministerie noemt de beschuldigingen van May een "provocatie". 

Minister Sergei Lavrov ontkent betrokkenheid vanuit Rusland en wil het dossier over de zaak inzien. Volgens Lavrov weigert de Britse regering echter om Rusland toegang te geven tot de documenten en bewijsstukken. Rusland heeft de Britse ambassadeur op het matje geroepen.

Skripal en zijn dochter Yulia werden 4 maart bewusteloos gevonden op een bankje. Zij zijn vermoedelijk met een zenuwgas vergiftigd. De agent die het bewusteloze stel als eerste aantrof is ook nog steeds in kritieke toestand, maar volgens May is zijn situatie stabiel.