Oskar Gröning, de kampbewaker van Auschwitz die onlangs werd veroordeeld tot vier jaar celstraf, is vrijdag op 96-jarige leeftijd overleden. De man stond bekend als de 'boekhouder van Auschwitz' omdat hij toezag op het in beslag nemen van de bezittingen van Joden.

Het Duitse blad Der Spiegel meldt zijn dood maandag op gezag van de gemeente Hannover. Details over hoe hij is overleden, zijn nog niet bekend.

De oud-SS’er werd eind 2017 veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op 300.000 Joden in Auschwitz.

Nadat hij de bezittingen van net aangekomen Joden had afgepakt en geïnventariseerd, werden de slachtoffers naar de gaskamers gestuurd. De Duitser drukte in Auschwitz ook zelf geld van Joden achterover, erkende hij tijdens de rechtszaak.

Vier jaar cel voor 95-jarige kampbewaarder Auschwitz
Vier jaar cel voor 95-jarige kampbewaarder Auschwitz

Vergeving

Gröning tekende meerdere malen bezwaar aan tegen zijn veroordeling omdat hij last zou hebben van een slechte gezondheid. Meerdere rechters oordeelden echter dat de oud-SS’er prima zijn straf uit kon zitten.

Tijdens de eerste dag van zijn proces in 2015 vroeg hij om vergeving, al voegde hij daar wel aan toe dat hij slechts een uitvoerend radertje in het geheel was.