De Britse premier Theresa May acht Rusland verantwoordelijk voor de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergei Skripal. Zij wil direct uitleg van het land en belooft anders "gepaste maatregelen" te nemen.

Dat stelt zij maandag tijdens een persconferentie. Zij acht het "zeer waarschijnlijk" dat Rusland verantwoordelijk is voor de vergiftiging van Skripal of anderen in staat heeft gesteld de oud-spion te doden.

Het Verenigd Koninkrijk zal het niet toestaan dat andere mogendheden op haar grondgebied geweld plegen zoals in dit geval is gebeurd, stelt de premier.

May heeft de Russische ambassadeur gevraagd om binnen 24 uur uitleg te geven.

De Verenigde Staten scharen zich achter de Britse autoriteiten om Rusland voorlopig verantwoordelijk te houden voor het vergiftigen van Skripal en zijn dochter. Dat heeft minister Rex Tillerson maandag laten weten. Volgens de minister moeten zowel degenen die de aanslag hebben gepleegd als degenen die de opdracht hebben gegeven ''serieuze consequenties" tegemoet zien.

Circusshow

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde direct na de uitspraken van May en stelde dat de Britse premier een "circusshow opvoert". Het ministerie noemt de beschuldigingen van May een "provocatie". 

Skripal en zijn dochter Yulia werden 4 maart bewusteloos gevonden op een bankje. Zij zijn vermoedelijk met een zenuwgas vergiftigd. De agent die het bewusteloze stel als eerste aantrof is ook nog steeds in kritieke toestand, maar volgens May is zijn situatie stabiel.

Pizzeria

Ondertussen zou de politie sporen van zenuwgas hebben gevonden in de pizzeria in Salisbury waar Skripal en Yulia lunchten, voordat zij op het bankje werden aangetroffen.

De Russische autoriteiten arresteerden Skripal in 2004. Hij kreeg na een geheim proces dertien jaar cel. De vermeende dubbelspion belandde in 2010 in het Verenigd Koninkrijk na een uitwisseling van spionnen tussen Rusland en de VS.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!