Rusland heeft op staatstelevisie beelden getoond van het afvuren van een hypersonische raket, de kinzjal (dolk). Een MiG-31 straaljager schoot het projectiel af, dat volgens het Kremlin met 12.000 kilometer per uur, tien keer de snelheid van het geluid, op zijn doel af vliegt.

"De lancering verliep volgens plan'', zei het ministerie van Defensie zondag tegen de media. "De hypersonische raket raakte het doelwit op een oefenterrein.''

President Vladimir Poetin verwees eerder deze maand in zijn jaarlijkse toespraak al naar nieuwe raketten. Poetin zei toen dat er nieuwe raketten zijn gebouwd die kleinere kernkoppen mee kunnen dragen en dat de Russen een intercontinentale ballistische raket hebben ontwikkeld die "vrijwel elke plek op aarde kan bereiken".

De kinzjal kan worden uitgerust met zowel een kernkop als met een conventionele springlading. Het bereik is 2000 kilometer en de snelheid zo groot dat de raket door de huidige afweersystemen niet kan worden onderschept.

Tegenaanval

De wapens zullen volgens de president niet gebruikt worden om andere landen aan te vallen. Wel stelt Poetin dat het gebruik van kernwapens op Rusland of haar bondgenoten, gezien zal worden als een aanval die vraagt om een onmiddelijke reactie in de vorm van een tegenaanval.

Rusland toont beelden van test met hypersonische raket
54
Rusland toont beelden van test met hypersonische raket

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!