De omstreden zakenman Martin Shkreli is door de rechter in het Amerikaanse Brooklyn veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar vanwege het frauderen van investeerders.

Ook legde de rechter hem een geldboete op van 75.000 dollar. Die boete komt bovenop een al eerder opgelegde boete van 7,36 miljoen dollar die Shkreli moest betalen.

De straf is lager dan werd geëist door de aanklagers, zij vroegen om vijftien jaar aan de rechter. Wel valt de straf stukken hoger uit dan waar de advocaten van Shkreli op hadden gehoopt, zij stelden 12 tot 18 maanden voor.

Shkreli zegt nog steeds onschuldig te zijn. Hij zei voor het proces zelfs zo onschuldig te zijn dat de "aanklagers zich na afloop zouden verontschuldigen".

De 34-jarige voormalig topman van het farmaceutische bedrijf Turing is vooral bekend geworden door het opdrijven van de prijs van een anti-infectiemedicijn, dat als HIV-medicijn gebruikt kon worden, met 5.000 procent. Het bedrijf hanteerde als strategie het opkopen van medicijnen waarop het patent was verlopen en deze te verkopen tegen een hoge prijs.