Het dodental van de aardbeving die Papoea-Nieuw-Guinea eind februari trof, is opgelopen tot boven de honderd. Duizenden mensen raakten gewond en er zijn nog altijd veel vermisten.

De premier van het land, Peter O'Neill, vloog woensdag over het land nadat dat was getroffen door een naschok met een kracht van 6,7. De aardbeving van 26 februari had een magnitude van 7,5.

"Er is geen gemakkelijke oplossing. Het duurt maanden en zelfs jaren om de schade van de ramp te herstellen", zei O'Neill.

Australië en Nieuw-Zeeland schieten Papoea-Nieuw-Guinea met voedsel, water en medicijnen te hulp. Verschillende afgelegen gebieden zijn zeer moeilijk te bereiken voor de hulpdiensten.

Papoea-Nieuw-Guinea wordt vaker getroffen door stevige aardbevingen. Zo werd er vrijdagochtend voor de kust nog een beving gemeten met een kracht van 7,1. Dit leidde niet tot een tsunamiwaarschuwing.

De eilanden van het land liggen op de zogenoemde 'Ring of Fire'. Een gebied met een lengte van ruim 40.000 kilometer rond de Grote Oceaan waar veel aardbevingen en vulkaanuitbarstingen voorkomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!