De Britse politie vermoedt dat ex-spion Sergei Skripal en zijn dochter het slachtoffer zijn geworden van een poging tot moord met zenuwgas. 

Ook een politieman die ter plaatse ging, belandde volgens de autoriteiten in het ziekenhuis. De agent zou er slecht aan toe zijn. 

''We denken dat de twee mensen die aanvankelijk onwel werden het doelwit waren'', bevestigde politiefunctionaris Mark Rowley. Hij trad niet in detail over welk zenuwgas is gebruikt en hoe het middel is toegediend.

Het onderzoek in Salisbury neemt mogelijk nog enkele dagen in beslag. Volgens Rowley werken ''honderden rechercheurs, forensisch specialisten, analisten en medewerkers van inlichtingendiensten'' de klok rond aan de zaak.

De 66-jarige Skripal en zijn 33-jarige dochter Yulia werden zondagavond bewusteloos aangetroffen bij een winkelcentrum in Salisbury, 20 kilometer van Amesbury. Zij liggen nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De politie heeft de plek waar het duo is aangetroffen nog niet vrijgegeven. Ook een door hen bezochte pub en restaurant zijn afgegrendeld.

Wraak

Een bron binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten zei dat de Britten onderzoeken of Russen wraak hebben genomen op de oud-spion. Skripal was vroeger een kolonel bij de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Hij zou tientallen Russische spionnen hebben verraden aan Londen.

De Russische autoriteiten arresteerden Skripal in 2004. Hij kreeg na een geheim proces 13 jaar cel. De vermeende dubbelspion belandde in 2010 in het Verenigd Koninkrijk na een uitwisseling van spionnen tussen Rusland en de VS.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, waarschuwde dat "geen enkele poging om onschuldigen in dit land van het leven te beroven ongestraft zou blijven" en dacht hardop na over een boycot van het WK in Rusland, dat dit jaar plaatsvindt.

Het Kremlin ontkent elke betrokkenheid bij de vergiftiging van Skripal.

Johnson: 'poging tot moord op Britse bodem blijft niet ongestraft'
45
Johnson: 'poging tot moord op Britse bodem blijft niet ongestraft'

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!