Een team van Defensie gaat dinsdag nog naar Indonesië om mee te helpen bij de identificatie van gevonden stoffelijke resten die mogelijk afkomstig zijn van de verdwenen Nederlandse oorlogsschepen uit de Javazee. Dat meldt minister Ank Bijleveld (Defensie).

Zij stuurt experts van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) om te helpen bij nader onderzoek ter plaatse. Ook gaan ze de lokale politie adviseren bij het opgraven van stoffelijke resten en bij het analyseren hiervan, aldus de minister.

De Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer gingen in 1942 tijdens een slag met de Japanners met meer dan negenhonderd zeelieden ten onder. De schepen - oorlogsgraven met beschermde status - zijn in 2016 illegaal geborgen om het ijzer te verkopen.

Eind vorige maand begon een tweede onderzoek van Nederland en Indonesië naar het verdwijnen van de schepen. Een eerste onderzoek had niks opgeleverd. Toen lokale media met nieuwe informatie kwamen onder meer over begraafplaatsen van stoffelijke resten, vroeg Nederland om nieuw onderzoek.

Dat begon eind vorige maand. Op de locaties zijn nu menselijke resten gevonden. Dat was vorige week al gemeld door Indonesische media. De politie is inmiddels ook een onderzoek begonnen en heeft de onderzoekslocatie veiliggesteld, laat de minister weten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!