Rusland beweert niets te maken te hebben met de vermeende vergiftiging van de Russische ex-spion Sergei Skripal. Zondag werd hij samen met zijn 33-jarige dochter bewusteloos gevonden in de Engelse stad Salisbury.

Volgens de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin zegt Rusland geen informatie te hebben over de Skripal en wat er met hem is gebeur meldt de BBC dinsdag. 

Wel zegt hij dat Rusland graag meewerkt aan het politieonderzoek. De Britse politie probeert momenteel nog uit te zoeken welke substantie er bij Skripal en zijn dochter is toegediend.

De 66-jarige Russische ex-spion werd eerder veroordeeld in Rusland omdat hij aan de Britse inlichtingendienst MI6 geheime informatie had doorgespeeld over Russische undercoveragenten. In 2010 kreeg hij onderdak in het Verenigd Koninkrijk na een uitwisseling van spionnen tussen Rusland en de VS.

Litvinenko

Het verhaal roept herinneringen op aan de liquidatie van Alexander Litvinenko. Deze ex-officier van de Russische veiligheidsdienst FSB en voorganger KGB ontsnapte aan vervolging in zijn vaderland door naar het VK te vluchten.

Begin november 2006 werd hij ernstig ziek en overleed drie weken later. Hij bleek vermoord met het radioactieve polonium, dat in een hotel in zijn thee was gedaan.