Het uitmoorden van de Rohingya door Myanmar is niet gestopt, maar gaat nog steeds door. Dat zegt mensenrechtensecretaris van de Verenigde Naties Andrew Gilmour na een bezoek aan een vluchtelingenkamp.

"Na vier dagen in vluchtelingenkamp Cox's Bazaar kan ik niet anders dan concluderen dat de Rohingya nog steeds worden uitgemoord door Myanmar", aldus Gilmour die net terug is uit Bangladesh, waar het kamp staat.

"Het lijkt erop dat systematisch geweld tegen de Rohingya nog steeds voorkomt", zegt Gilmour. "Het geweld is wel veranderd. Vorig jaar was er sprake van grote slachtpartijen en massale verkrachtingen, nu worden mensen uitgehongerd. Het lijkt allemaal te zijn opgezet om de Rohingya weg te jagen naar Bangladesh."

Nadat Rohingya-rebellen in augustus uit protest over hun positie in Myanmar politieposten hadden aangevallen, reageerde het leger direct met vergeldingsacties. Sindsdien zijn er naar schatting 6.700 mensen om het leven gekomen, zo blijkt uit een rapport van Artsen zonder Grenzen. Daarnaast zijn zo'n 650.000 Rohingya's naar buurland Bangladesh gevlucht.

Vorige maand werd nog bekend dat Bangladesh en Myanmar alle Rohingya over twee jaar weer terug willen hebben in Myanmar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!