Een konvooi met hulpgoederen is uit veiligheidsoverwegingen vertrokken uit de stad Douma in Oost-Ghouta.

''Ze hebben zoveel uitgeladen als mogelijk was onder de omstandigheden ter plekke'', zei een woordvoerder van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC).

Het bezoek van de hulpverleners ging gepaard met artilleriebeschietingen op de stad. ''Het team is veilig, maar vanwege de veiligheidssituatie is besloten voorlopig terug te keren'', zei de woordvoerster. Het konvooi bestond uit meer dan veertig vrachtwagens en vervoerde hulpgoederen voor ruim 27.000 mensen in de belegerde enclave.

Een bron zei tegen persbureau Reuters dat tien vrachtwagens onaangebroken bleven. De hulpgoederen in vier andere trucks zouden gedeeltelijk zijn uitgeladen. De wagens zouden inmiddels weer onderweg zijn naar hoofdstad Damascus.

Duizend doden in korte tijd in Oost-Ghouta: Dit is er aan de hand
47
Duizend doden in korte tijd in Oost-Ghouta: Dit is er aan de hand

Grondoffensief

Sinds het begin van het grondoffensief afgelopen week, heeft het leger van president Bashar al-Assad al een derde van de regio in handen gekregen. Het offensief van regeringsgezinde troepen gaat gepaard met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen.

Om de bevolking die vastzit in het gebied te kunnen helpen, waren 46 vrachtwagens vol hulpgoederen naar het gebied gestuurd. Aanvankelijk wilde het Rode Kruis 70.000 mensen helpen, maar dat stond de regering in Syrië niet toe.

Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei maandag dat ambtenaren van de Syrische regering zo'n 70 procent van de medische goederen in de zending in beslag heeft genomen. Onder andere pakketten voor traumachirurgie en nierdialyse en insuline voor diabeten werden uit de vrachtwagens gehaald. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!