Tientallen vrachtwagens met hulpgoederen hebben de Syrische regio Oost-Ghouta bereikt. Toch mogen niet alle goederen het gebied in. Een functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat 70 procent van de medische voorraden uit het konvooi gehaald moest worden. 

De Syrische autoriteiten zouden verantwoordelijk zijn voor het stoppen van de hulpgoederen. Het Internationale Comité van het Rode Kruis bevestigde dat medisch materieel was tegengehouden, maar trad niet in detail.

Getuigen melden dat het konvooi met hulpgoederen de laatste controlepost van het leger inmiddels wel is gepasseerd. De wagens reden vervolgens het rebellengebied in.

Duizend doden in korte tijd in Oost-Ghouta: Dit is er aan de hand
47
Duizend doden in korte tijd in Oost-Ghouta: Dit is er aan de hand

Konvooi

Het Internationale Rode Kruis heeft maandag bekendgemaakt dat het konvooi bestaat uit 46 vrachtwagens. Het konvooi heeft genoeg voedsel, medicatie en andere voorraden bij zich voor noodhulp aan 27.500 van de circa vierhonderdduizend inwoners die sinds 2013 vastzitten in het gebied.

Oorspronkelijk was het de bedoeling goederen voor zeventigduizend mensen te leveren, maar de Syrische regering perkte de omvang van de hulpzending in.

Een hooggeplaatste VN-medewerker die het hulpkonvooi vergezelt, zei eerder op maandag tegen Reuters dat hij zich zorgen maakt over de veiligheid. "Ik ben niet heel blij om de luide artilleriebeschietingen om ons heen te horen."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!