De Vijfsterrenbeweging lijkt de grootste partij van het Italië te gaan worden. De protestpartij van Luigi Di Maio zou kunnen rekenen op tussen de 29,5 en 32,5 procent van de stemmen.

De verkiezingen leveren volgens exitpolls van Sky Italia vermoedelijk geen duidelijke winnaar op, waardoor er een coalitie gemaakt moet worden. De zender LA7 TV zegt dat de uitslag binnen is en dat de Vijfsterrenbeweging 33,1 procent van de stemmen heeft gekregen. 

Di Maio heeft kort na de het bekendmaken van de eerste uitslagen gezegd dat zijn partij het fundament van de regering wil worden. De nummer twee van de partij, Alessandro di Battista, zei dat alle gesprekken over een regering bij de Vijfsterrenbeweging moeten beginnen. 

Resultaten

Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi (81) heeft 14,1 procent van de stemmen gekregen . De rechts-populistische Lega van bondgenoot Matteo Salvini heeft 17,1 procent van de stemmen. De coalitie van onder andere die rechtse partijen zou tussen de 33 en 36 procent van de stemmen hebben gekregen, volgens LA7 TV, waardoor ze samen groter zouden worden dan de Vijfsterrenbeweging.

De centrumlinkse alliantie onder leiding van de Democratische Partij (PD) van huidig premier Paolo Gentiloni zou kunnen rekenen op 25 tot 28 procent van de stemmen. Gentiloni heeft al aangegeven bereid te zijn de oppositie in te gaan als de exitpolls kloppen. 

Om een meerderheid in het parlement te verkrijgen heeft een blok zo'n 40 procent van de stemmen nodig. Als de exitpolls kloppen, lijkt dat geen partij of samenwerkingsverband te gaan lukken, waardoor Italië lijkt veroordeeld tot een lange kabinetsformatie. 

De Vijfsterrenbeweging geldt als een eurosceptische partij, die onder meer onderdeel is van een alliantie met Alternative für Deutschland en de UK Independence Party (UKIP) in het Verenigd Koninkrijk. De partij is voor directe democratie, voor milieubescherming en tegen het establishment.