Leden van de SPD hebben voor een coalitie met de partij van Angla Merkel gestemd. Dat maakt de Duitse partij zondag bekend.

Ruim 378.000 van de ongeveer 464.000 stemgerechtigde leden brachten hun stem uit. Daarvan sprak 66 procent zich uit voor het regeerakkoord met christendemocratische CDU/CSU, aldus de penningmeester van de partij Dietmar Nietan.

Nu kan na de langste formatieperiode in Duitsland ooit, bondskanselier Merkel 12 of 13 maart in de Bondsdag de eed afleggen als regeringsleider. Het wordt dan haar vierde kabinet. Merkel heeft van 2005 tot 2009 en sinds 2013 met de SPD geregeerd. Haar tweede kabinet was met de rechts-liberale FDP.

Naar schatting 120 vrijwilligers telden zaterdagnacht in het SPD-hoofdkwartier in Berlijn, het Willy Brandt-Huis, de stemmen.

Merkel feliciteerde de SPD met het resultaat. "Ik kijk ernaar uit om weer samen te werken", aldus de leider op Twitter

Ministers

De SPD zal de komende dagen werken aan een lijst van ministers. Dat moeten volgens de partijleiding drie mannen en drie vrouwen worden. Volgens Scholz zullen dat enkele ministers zijn die het ambt al eerder hebben uitgeoefend, maar ook enkele nieuwe. Scholz zelf wordt gezien als minister van Financiën en vice-kanselier.

Als de SPD het plan om samen met de christendemocraten verder te regeren afwees, kwamen er waarschijnlijk nieuwe verkiezingen.