De Britse premier Theresa May heeft vrijdag tijdens haar langverwachte grote Brexit-speech gepleit voor stevige banden tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nadat de VK uit de EU is gestapt.

"We verlaten de Europese interne markt en het zal niet makkelijk worden", zei May tijdens haar speech in het Mansion House in Londen. "Als we toegang willen houden tot elkaars markten, dan moet dat op basis van eerlijke voorwaarden. Zoals bij elk handelsakkoord moeten we de noodzaak van bindende afspraken respecteren."

Als voorbeeld noemt May dat de Britten ervoor kunnen kiezen dat sommige delen van de regelgeving, zoals staatssteun en concurrentie, toegepast kunnen worden om gelijke tred te houden met de EU.

Ze herhaalde nog eens dat van een ''harde grens' op het Ierse eiland geen sprak kan zijn, maar kwam niet met een oplossing voor dit heikele punt. De harde grens dreigt als Noord-Ierland net als de rest van het Verenigd Koninkrijk vertrekt uit de EU.

May ziet een douanesamenwerking waarbij de tarieven voor goederen voor de EU hetzelfde blijven, maar andere tarieven gelden voor goederen die Groot-Brittannië ingaan. Gezamenlijke regelingen moeten wachttijden en papierwerk beperken.

De Britse premier wil verder met de EU onderhandelen over hoe enkele belangrijke agentschappen (deels) in Groot-Brittannië kunnen blijven. Ze doelde op agentschappen voor medicijnen, luchtvaart en chemie.

Niet terugtrekken

May benadrukt dat alle betrokken partijen niet alles zullen krijgen tijdens de onderhandelingen over de nieuwe relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK), maar dat de VK zich, wat er ook gebeurt, niet terug zal trekken uit de onderhandelingen. "Laten we er mee doorgaan."

De Brexit heroverwegen is volgens May dan ook geen optie. "De Britten hebben gestemd en het is nu aan de politici om te leveren waar we om gevraagd hebben."

Helder

EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier verwelkomde de ''helderheid’’ die May bood over het Britse vertrek uit de Europese interne markt en de douane-unie. Ook was hij positief over haar erkenning dat de Britse regering nog concessies zal moeten doen.

Barnier verwees naar voorstellen die de EU volgende week zal doen over een toekomstig vrijhandelsakkoord. EU-president Tusk presenteert dan de richtlijnen waar Barnier zich aan moet houden. De Fransman liet zich verder niet uit over Mays toespraak.