De dreigende taal van de Russische president Vladimir Poetin aan het adres van NAVO-landen is ''onacceptabel’’ voor het militaire bondgenootschap. Zijn uitlatingen zijn contraproductief, staat in een NAVO-verklaring.

Poetin zei donderdag dat Rusland over unieke (kern)raketten beschikt die antiraketsystemen niet kunnen traceren. Het Westen moet rekening houden met een nieuwe realiteit en begrijpen dat Moskou niet bluft, zei Poetin.

De wapens zullen volgens de president niet gebruikt worden om andere landen aan te vallen. Wel stelt Poetin dat het gebruik van kernwapens op Rusland of haar bondgenoten, gezien zal worden als een aanval die vraagt om een onmiddelijke reactie in de vorm van een tegenaanval.

''We willen geen nieuwe Koude Oorlog of een nieuwe wapenwedloop’’, aldus de NAVO. De alliantie voegt eraan toe dat de raketafweersystemen in Europa niet zijn gericht op Rusland, maar dienen als verdediging tegen dreigingen van verder weg.

Het bondgenootschap zegt Rusland te benaderen met ''sterke afschrikking en defensie in combinatie met een betekenisvolle dialoog'' in reactie op de ''agressieve'' acties van Rusland in Oekraïne en de militaire opbouw van het Kremlin van de Barentszzee tot de Middellandse Zee.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!