Gewapende mannen hebben vrijdagmiddag bij de Franse ambassade in de hoofdstad van Burkina Faso, Ouagadougou, het vuur geopend en een kilometer verderop met een autobom een ingang van het legerhoofdkwartier geramd. Dit melden plaatselijke media in het West-Afrikaanse land.

Zeker vijf daders zijn vlakbij de Franse ambassade doodgeschoten en drie bij het hoofdkwartier. Over een aanval op het Franse Instituut heerst nog onduidelijkheid. Panden in de omgeving liepen ook grote schade op. De minister van Defensie noemde de aanvallen en schietpartijen ''een terroristische aanslag''.

Bij de aanval op het legerhoofdkwartier hebben de daders vijf militairen gedood en ongeveer vijftig mensen verwond. De mannen die bij de Franse ambassade hebben geschoten, hebben twee leden van de militaire politie om het leven gebracht.

Ooggetuigen meldden dat de ambassade werd aangevallen door vijf schietende mannen die plotseling uit een auto kwamen. Het is nog niet bekend wie de aanvallers zijn geweest. De Franse ambassade deelt mee dat de toestand er net als in het Franse Instituut weer onder controle is. 

Het is nog onduidelijk of er burgerslachtoffers zijn gevallen. Plaatselijke media melden dat de daders voor zover bekend geen gijzelaars hebben genomen. 

Extremisten

Het arme West-Afrikaanse land is bijna zeven keer groter dan ons land en telt twintig miljoen inwoners. Het werd in 1960 als Opper Volta onafhankelijk van Frankrijk. Sinds 2015 is het voorheen relatief kalme land steeds meer getroffen door het terroristisch geweld dat in Sahel woedt.

Begin 2016 vielen soennitische extremisten een hotel en een restaurant in Ouagadougou aan. Daarbij vielen dertig doden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!