De Britse koningin Elizabeth heeft in de jaren tachtig in Nieuw-Zeeland een aanslag op haar leven overleefd. De inlichtingendienst in het land bevestigt donderdag voor het eerst dat een tiener heeft geprobeerd om haar te vermoorden.

Donderdag gepubliceerde documenten tonen aan dat een 17-jarige jongen op de koningin heeft geschoten tijdens haar bezoek aan de stad Dunedin in 1981. Dit gebeurde toen ze uit een auto stapte. Ze raakte niet gewond.

Het publiek dat hierbij aanwezig was, waarvan een deel het schot hoorde, kreeg van agenten te horen dat het geluid afkomstig was van een gevallen bord of een auto. Aanwezige journalisten dachten vuurwerk te hebben gehoord.

Aanklacht

De tiener, die in de documenten "ernstig gestoord" werd genoemd, stond niet terecht voor poging tot moord of landverraad. Hij werd aangeklaagd voor illegaal bezit en gebruik van een vuurwapen. 

De dader werd vijf jaar later nauwlettend in de gaten gehouden tijdens een ander bezoek van de Britse koningin, blijkt uit documenten van de Nieuw-Zeelandse inlichtingendienst. Er werd toen gevreesd dat hij opnieuw een risico zou vormen.

Ruim een decennium na het schietincident werd de man aangeklaagd voor de moord op een moeder en de ontvoering van haar baby. Diverse media schreven daarna dat hij zichzelf had geelektrokuteerd, toen hij zijn rechtszaak afwachtte. In een afscheidsbrief ontkende hij de moord te hebben gepleegd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!