De regering Trump werkt aan een decreet om de zogenoemde 'bump stocks' te verbieden. Met deze apparatuur kunnen Amerikanen semi-automatische wapens legaal ombouwen tot een verboden volautomatische variant.

President Donald Trump maakte woensdag bekend dat er wordt gewerkt aan een decreet tegen de omstreden ombouwapparatuur. Dit deed hij na een vergadering over veiligheid op scholen, naar aanleiding van de dodelijke schietpartij op een middelbare school in Florda.

De Amerikaanse lobbyorganisatie National Rifle Association (NRA) liet eerder weten tegen een dergelijk verbod te zijn.

De regels op het gebied van wapenverkoop in de VS liggen onder vuur sinds de schietpartij op een school in Parkland, nu twee weken geleden. De dader schoot zeventien mensen neer en verwonndde er vele tientallen. Hiermee is het de dodelijkste schietpartij op een Amerikaanse highschool ooit.

Brave burgers

Trump heeft diverse ideeën aangedragen de afgelopen twee weken. Zo wil hij de leeftijd waarop Amerikanen wapens mogen kopen verhogen van 18 naar 21 jaar, de leeftijd waarop ook alcohol legaal kan worden gekocht. Daarnaast wil hij de wapenverkoop voor geesteszieke mensen en de controles op wapenbeurzen en websites aanscherpen.

Republikeinse leiders in het Amerikaanse Congres hebben al laten weten het voorstel van Trump om de leeftijd waarop Amerikanen wapens mogen kopen te verhogen niet te steunen. De Republikeinen willen "brave burgers niet de kans ontnemen om wapens te kopen", aldus senaatsleider Paul Ryan.

Hierom veranderden landen hun wapenwetten
90
Hierom veranderden landen hun wapenwetten

Docenten bewapenen

Een ander plan van Trump is om leraren op scholen te bewapenen. Als docenten een pistool hebben, kunnen zij volgens de president daders uitschakelen. Dit idee kwam hem op veel kritiek te staan, onder meer van de onderwijzers zelf.

De Republikeinen bevinden zich in een lastige spagaat. De maatschappelijke roep om aanpassing van de wapenwetten wordt steeds luider, nu het aantal doden als gevolg van shootings al jaren toeneemt. Maar tegelijkertijd moet de partij de National Rifle Association (NRA) en haar vijf miljoen leden te vriend houden. De machtige wapenlobby verstrekt jaarlijks tientallen miljoenen aan financiële giften aan politici die hun zaak verdedigen.

De Democraten hebben de afgelopen jaren tot twee maal toe wetgeving voorgesteld om de controles op kopers van wapens op wapenshows en het internet aan te scherpen. Nu kan iedereen daar een wapen aanschaffen, zonder enige vorm van controle. De voorstellen strandden echter omdat de Republikeinen tegen stemden.

Weerstand groeit

Trump riep gouverneurs maandag op zich harder op te stellen tegen NRA. Amerikaanse staten moeten als zij dat willen strengere wetten opstellen om schietpartijen op middelbare scholen te voorkomen. De NRA verzet zich tegen elke aanpassing die het moeilijker maakt om wapens te kopen.

Toch lijkt de weerstand tegen de lobbyclub, die veel politici sponsort met miljoenen dollars per jaar, toe te nemen sinds de schietpartij in Parkland. Diverse grote bedrijven, zoals Delta en United Airlines, hebben de banden met de wapenorganisatie verbroken.

Getuige schietpartij Florida houdt emotionele speech
58
Getuige schietpartij Florida houdt emotionele speech

Mars voor ons leven

De overlevenden en familieleden van de slachtoffers trokken de afgelopen weken veel media-aandacht met hun oproepen om de wapenwetten in de VS aan te scherpen. Een ruime meerderheid van de Amerikanen is voor een beperking van de mogelijkheid om wapens te kopen.

De overlevenden van de schietpartij in Parkland hebben opgeroepen tot een "mars voor ons leven" in Washington op 24 maart. Ook een flink aantal Hollywoodsterren heeft zich achter het scholierenprotest geschaard. Onder anderen Oprah Winfrey, Steven Spielberg en George Clooney hebben geld geschonken voor de mars.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!