Republikeinse leiders in het Amerikaanse Congres zullen een voorstel van president Donald Trump om de leeftijd waarop Amerikanen wapens mogen kopen te verhogen niet steunen.

Dit zeiden zij nadat een groep overlevenden van de schietpartij in Parkland dinsdag een bezoek aan het Congres had gebracht.

De Republikeinen hebben in het verleden na eerdere schietpartijen dit soort wetten ook geblokkeerd. "We willen brave burgers niet de kans ontnemen om wapens te kopen", stelde Paul Ryan, de leider van de Republikeinen. "We moeten ons erop concentreren dat burgers die geen wapens zouden moeten hebben, die ook niet kunnen krijgen."

Amerikanen kunnen momenteel vanaf hun achttiende wapens kopen. De dader van de schietpartij in Parkland was negentien jaar oud en had zijn AR-15 legaal gekocht. Hij doodde zeventien mensen en verwondde er tientallen. Daarmee zette hij de dodelijkste schietpartij op een middelbare school in de Amerikaanse geschiedenis op zijn naam.

Getuige schietpartij Florida houdt emotionele speech
58
Getuige schietpartij Florida houdt emotionele speech

Docenten bewapenen

Trump zei eerder deze week dat leraren voortaan bewapend moeten worden. Als docenten een pistool hebben, kunnen zij volgens de president daders uitschakelen. Dit idee kwam hem op veel kritiek te staan, onder meer van de onderwijzers zelf.

De Republikeinen in het Congres willen over dit plan geen oordeel vellen en zeggen dat lokale overheden over het bewapenen van leraren gaan.

Trump pleit voor gewapende docenten
60
Trump pleit voor gewapende docenten

Lastige spagaat

De Republikeinen bevinden zich in een lastige spagaat. De maatschappelijke roep om aanpassing van de wapenwetten wordt steeds luider, nu het aantal doden als gevolg van shootings al jaren toeneemt. Maar tegelijkertijd moet de partij de National Rifle Association (NRA) en haar vijf miljoen leden te vriend houden. De machtige wapenlobby verstrekt jaarlijks tientallen miljoenen aan financiële giften aan politici die hun zaak verdedigen.

De Democraten hebben de afgelopen jaren tot twee maal toe wetgeving voorgesteld om de controles op kopers van wapens op wapenshows en het internet aan te scherpen. Nu kan iedereen daar een wapen aanschaffen, zonder enige vorm van controle. De voorstellen strandden echter omdat de Republikeinen tegen stemden.

Hierom veranderden landen hun wapenwetten
90
Hierom veranderden landen hun wapenwetten

Grote bedrijven

Trump riep gouverneurs maandag op zich harder op te stellen tegen NRA. Amerikaanse staten moeten als zij dat willen strengere wetten opstellen om schietpartijen op middelbare scholen te voorkomen. De NRA blijft zich fel verzetten tegen elke maatregel die in haar ogen het recht om vuurwapens te bezitten, dat in de grondwet is vastgelegd, aantast.

Toch lijkt de weerstand tegen de lobbyclub, die veel politici sponsort met miljoenen dollars per jaar, toe te nemen sinds de schietpartij in Parkland.

Diverse grote bedrijven, zoals Delta en United Airlines, hebben de banden met de wapenorganisatie verbroken. Ook verzekeraars die verzekeringen hebben aangeboden aan NRA-leden die zichzelf per ongeluk hebben verwond met een wapen, zijn daarmee gestopt en willen niets meer met de wapenlobby te maken hebben.

Mars voor ons leven

De leerlingen van de Stoneman Douglas-school in Parkland gingen woensdag weer naar school. Het was de eerste lesdag sinds de schietpartij, inmiddels twee weken geleden. Het gebouw waar de meeste doden vielen, wordt gesloopt; op deze plek komt een monument om de slachtoffers te gedenken.

De overlevenden en familieleden van de slachtoffers trokken de afgelopen weken veel media-aandacht met hun oproepen om de wapenwetten in de VS aan te scherpen. Een ruime meerderheid van de Amerikanen is voor een beperking van de mogelijkheid om wapens te kopen.

De overlevenden van de schietpartij in Parkland hebben opgeroepen tot een "mars voor ons leven" in Washington op 24 maart. Ook een flink aantal Hollywoodsterren heeft zich achter het scholierenprotest geschaard. Onder anderen Oprah Winfrey, Steven Spielberg en George Clooney hebben geld geschonken voor de mars.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!