Zeker vijf Colombiaanse militairen zijn dinsdag gedood door een bomaanslag, uitgevoerd door de marxistische ELN-rebellen. Ook raakten meer dan tien militairen gewond door de aanslag nabij de grens met Venezuela, zo meldt het leger.

De aanval kwam een dag nadat het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) zei dat het een eenzijdige wapenstilstand in acht zou nemen tijdens de parlementsverkiezingen volgende maand. De regering had gezegd dat zo'n gebaar nodig was om de vastgelopen vredesbesprekingen tussen beide partijen opnieuw op te starten.

Tijdens de aanval gebruikten de guerrilla's "een explosief" tegen militaire voertuigen op de weg tussen de steden Tibu en Salazar de las Palmas in de provincie Norte de Santander.

De regering stopte de vredesbesprekingen met het ELN in januari, na het einde van een eerste wapenstilstand van beide partijen, toen rebellen aanvallen op veiligheidstroepen en oliepijpleidingen hervatten. Acht politieagenten werden toen gedood.

De tweeduizend man sterke groep werd gesticht door radicale rooms-katholieke priesters in 1964. De Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwen het ELN als een terroristische organisatie.