In tegenstelling tot wat vooraf werd gevreesd, was de opkomst maandag bij de parlementsverkiezingen op Sint-Maarten niet extra laag. Uiteindelijk is 62 procent van de 22.559 kiesgerechtigden gaan stemmen.

In de meest recente verkiezingen in 2016 was de opkomst nog 65 procent.

Door de verwoestingen die orkaan Irma in september vorig jaar aanrichtte, zijn veel mensen van het eiland vertrokken. Veel eilandbewoners wonen inmiddels op een ander adres.

De verspreiding van de stembiljetten verliep daardoor niet vlekkeloos en er werd gevreesd voor een extra lage opkomst. In de praktijk viel dat mee. De verkiezingen verliepen verder zonder incidenten.

De stembureaus zijn maandagavond om 20.00 lokale tijd gesloten. De uitslag van de verkiezingen is nog niet bekend.

William Marlin

Sint-Maarten heeft een interim-regering sinds premier William Marlin in november is afgezet. De regering van Marlin, een coalitie van de partijen National Alliance en USP, verloor haar steun toen ze niet akkoord ging met de voorwaarden die Nederland stelde voor 550 miljoen euro aan noodhulp. 

Er werd toen een motie van wantrouwen tegen Marlin ingediend. Marlin was het niet eens met de motie en deed weer mee aan de verkiezingen van maandag.

De wederopbouw van het eiland na orkaan Irma zal een groot aandachtspunt voor de nieuwe regering worden.