De National Rifle Association (NRA), de organisatie die in de VS lobbyt voor de wapenindustrie, verzet zich tegen plannen voor wetswijzigingen na de schietpartij op een school in Florida.

De dader doodde op 14 februari in Parkland zeventien scholieren en medewerkers. Tientallen mensen raakten gewond. Het was de dodelijkste schietpartij op een Amerikaanse middelbare school ooit.

De overlevenden en familieleden van de slachtoffers trokken de afgelopen weken veel media-aandacht met hun oproepen om de wapenwetten in de VS aan te scherpen. Diverse voorstellen hiertoe werden de afgelopen jaren tegengehouden, vooral door de NRA die veel politici financieel heeft gesteund tijdens hun campagnes.

Ook president Donald Trump ontving tientallen miljoenen van de NRA. Hij hamerde er tijdens zijn verkiezingscampagne op niet te tornen aan het grondrecht van Amerikanen om wapens te kunnen kopen, dragen en gebruiken.

Leeftijdslimiet

Toch hebben Trump en de Republikeinen de afgelopen week gesuggereerd dat wellicht de minimumleeftijd om semiautomatische wapens te kopen omhoog zou moeten. Nu ligt die limiet op 18 jaar, deze zou omhoog moeten naar 21 jaar. Dit is ook de leeftijd waarop het is toegestaan om alcohol te kopen. De 19-jarige dader van de schietpartij in Florida had zijn AR-15 op legale wijze gekocht.

Ook stelden zij dat er meer controles zouden moeten worden ingesteld voor geesteszieke mensen die een wapen willen kopen. Daarnaast wil Trump de verkoop van 'bumpstocks', waarmee semiautomatische wapens kunnen worden omgebouwd tot automatische wapens, aan banden leggen.

Een ruime meerderheid van de Amerikanen is voor een beperking van de mogelijkheid om wapens te kopen.

Groeiende weerstand

De NRA zal zich echter blijven verzetten tegen deze voorstellen, zei woordvoerder Dana Loesch zondag in het ABC-programma This Week. "Wij steunen geen enkel voorstel dat de verkoop van wapens aan banden legt", beklemtoonde ze.

De weerstand tegen de NRA lijkt te groeien na de schietpartij in Florida. Diverse grote bedrijven, zoals Delta en United Airlines, hebben de banden met de wapenorganisatie verbroken.

Het verbreken van de banden betekent bij veel bedrijven dat leden van de NRA niet meer met korting van de diensten, zoals vluchten, gebruik kunnen maken.

Laffe actie

Ook verzekeraars die verzekeringen aanboden aan NRA-leden die zichzelf per ongeluk hebben verwond met een wapen, zijn daarmee gestopt en willen niets meer met de wapenlobby te maken hebben.

De NRA heeft in een verklaring fel gereageerd op het vertrek van de bedrijven. "Ondanks dat bedrijven ons nu de rug toekeren in een laffe politieke actie, blijven onze vijf miljoen leden ons trouw", aldus de NRA.

"De bedrijven worden op den duur vervangen voor andere bedrijven die samen met ons staan voor de vrijheid die dit land groot heeft gemaakt."

Protestmars

De overlevenden van de schietpartij in Parkland hebben opgeroepen tot een 'mars voor ons leven' in Washington op 24 maart. Ook een flink aantal Hollywoodsterren heeft zich achter het scholierenprotest geschaard. Onder anderen Oprah Winfrey, Steven Spielberg en George Clooney hebben geld geschonken voor de mars.

Behalve het inperken van de mogelijkheid om wapens te kopen, heeft Trump ook gesuggereerd dat docenten op scholen wapens zouden moeten dragen. Zij kunnen dan, als er een schutter op school langskomt, ingrijpen en de dader uitschakelen.

Het voorstel kreeg veel kritiek. Tegenstanders vrezen dat meer wapens op scholen in het geval van een schietpartij alleen maar tot meer doden en gewonden leidt.