Syrië en Iran blijven buitenwijken van Damascus die onder controle staan van rebellen bombarderen. Dat heeft een leider van het Iraanse leger zondag gezegd tegen persbureau Tasnim. Ook in het zwaar getroffen Ghouta gaan de gevechten gewoon door, ondanks de VN-resolutie. 

Zaterdagavond besloot de VN-Veiligheidsraad unaniem een staakt-het-vuren van dertig dagen in te lassen in heel Syrië om slachtoffers van bombardementen te kunnen helpen.

In Oost-Ghouta, dat naast Damascus ligt en ook door rebellen wordt gecontroleerd, zijn de afgelopen week meer dan vijfhonderd mensen om het leven gekomen door dergelijke bombardementen. Voor de ruim 400.000 mensen die zich nog in Ghouta begeven, moest de wapenstilstand enige verlichting brengen. 

In de eerste uren nadat de VN Veiligheidsraad de resolutie unaniem had aangenomen, namen de aanvallen ook daadwerkelijk iets af, maar volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten waren er zondag weer luchtaanvallen en artilleriebeschietingen. Daarbij zouden opnieuw doden zijn gevallen. 

Hulpdienst haalt kind onder ingestort gebouw uit in Ghouta
54
Hulpdienst haalt kind onder ingestort gebouw uit in Ghouta

Damascus

Ook in Damascus wordt er gevochten. Iran en Syrië, die daar gezamelijk tegen de rebellen in het gebied vechten, houden zich naar eigen zeggen aan de wapenstilstand, omdat zij zich richten tot "terroristen".

Volgens Iran worden er door deze groepen aanvallen uitgevoerd in het gebied. "Omdat het terroristen zijn, staan ze buiten het afgekondigde staakt-het-vuren", zo stelt Iran, dat dus ondertussen doorgaat met de gevechten in de Syrische stad. 

Volgens Rusland en Syrië zetten de extremisten in het gebied burgers in als menselijk schild. De twee landen zeggen alleen militanten aan te vallen, om te voorkomen dat zij Damascus beschieten met granaten.