Het centrale comité van de Chinese Communistische Partij wil de limiet op het aantal opeenvolgende termijnen dat een president en vice-president mogen dienen laten vervallen. Dat is nu nog twee termijnen van vijf jaar.

Dat meldt staatspersbureau Xinhua.

Het is een van de voorstellen die wordt besproken tijdens de driedaagse bijeenkomst van de partijtop die maandag begint. Het comité is het machtigste orgaan binnen de partij en bestaat uit 204 leden en 170 plaatsvervangende leden.

Xi Jinping is nu nog bezig aan zijn eerste termijn als president en net begonen aan zijn tweede termijn als partijleider. De president wordt op 5 maart opnieuw gekozen als president. Het comité wil er nu dus voor zorgen dat Xi langer president en militaire leider kan blijven. 

Daarnaast wil China het nieuwe Chinese communistische idee van Xi in de grondwet opnemen. 

Xi staat erom bekend de corruptie in de overheid aan te pakken. Daarom wordt er ook gestemd over het plan om de anti-corruptiecommissie een staatsorgaan te maken. 

Alleen het parlement kan deze veranderingen nog blokkeren. De parlementsleden worden echter aangesteld vanwege hun loyaliteit aan de Communistische Partij. De kans dat er tegengestemd gaat worden is dan ook minimaal.